Érdekességek

Tudta, hogy Dél-Amerikában él egy békafaj (pseudis paradoxa), amelyik visszafelé nő? Ebihal korában 25 cm hosszú, és mire ivaréretté válik 7 - 8 cm-re megy össze. Aztán minden kezdődik elölről.

Ennek ugyan nincs köze a penészképződéshez, de szokatlan és érdekes, mint a penészfélék számos tulajdonsága és talán kedvet csinál a további olvasáshoz.

Eddig sokat használtuk a gomba szót, bár számunkra egyértelmű, hogy ilyenkor a penészgombára, élesztőgombára gondolunk, fontos ezt megerősíteni.

Ha már erre a területre kalandoztunk, adunk egy kis segítséget, hogy ne tévessze össze az ehető és mérgező gombapárokat természetjárása során.

A tartós nedvesség az, ami előidézi a penész megjelenését. Ipari környezetben leginkább a gyártástechnológia okozhatja. Egyébként nedvesség megjelenhet rossz szigetelés, vagy beázás, csőtörés, helytelen szellőzés miatt is. Elsődlegesen azonban a hőhidak okozzák. Sokan azt gondolják, hogy náluk ilyen nincs, jó munkát végzett a kivitelező. Aki így gondolkodik, az megfeledkezik a geometriai hőhidakról. 

A vízgőz a mindennapi életünk részének eredménye, bőrünk folyamatosan párologtat el vizet illetve a kilégzett levegő is folyamatosan emeli a levegőben lévő vízgőz mennyiségét, de ne feledkezzünk meg a szobanövényeinkről sem.

Nagyobb mennyiségű vízgőz keletkezik az alábbi esetekben is:

  •     főzés
  •     mosakodás
  •     fürdés
  •     zuhanyozás
  •     mosott ruha száradása

Az új építésű szerkezetekből további nedvességtartalom kerülhet a levegőbe.

A vízgőz abszolút/relatív mennyisége a hőmérséklet függvényében:

A hőmérséklet illetve a relatív páratartalom meghatározza a harmatpontot. A penészképződés szempontjából ez kulcsfontosságú adat.

Ha szeretné megtudni, hogyan változik a páratartalom a hőmérséklet és a nyomás függvényében, itt egy harmatpont (dewpoint) kalkulátor.

Ha a levegőt folyamatosan hűtjük, a relatív légnedvesség 100%-ig növekszik, az abszolút légnedvesség azonos szinten maradása mellett. Ha a levegő még jobban lehűl, a fölösleges vízgőz cseppek formájában csapódik le.

Korábban a penész képződést a harmatpontra értették. Ma már a kapilláris kondenzáció miatt úgy tekintjük, hogy 75-80% relatív nedvességtartalom folyamatos jelenléte mellett 3-5 napon belül megindul a penészképződés.

A xerophil gombák (pl. több Aspergillus fajta) szintén fejlődésnek indulnak hasonló, vagy akár alacsonyabb relatív páratartalom mellett (akkor is, ha nincs kapilláris kondenzáció).

 

A fenti adatokhoz, grafikonokhoz eljuthat a Mollier diagramból kiindulva. A nemlineáris görbék adatainak számításához számos közelítő, iteráló módszer ismert.

CD evő gomba

Madrid, 2001. június 15. (MTI-Panoráma) - Kompakt lemezeket faló gombát fedezett fel egy spanyol tudós a közép-amerikai Belizében.

A Geotrichum fajtához tartozó gomba CD-étvágya 30 fok fölötti hőmérséklet és 90 százalékos páratartalom esetén jön meg. Ilyen szélsőséges körülmények között - ami azonban a trópusi Belizében nem ritka - a gomba a kompakt lemezek polikarbonát rétegéből kivonja a szenet és a nitrogént és ezzel megsemmisíti a lemezeken tárolt információt.

A Spanyol Legfelsőbb Kutatási Tanács (CSIC) közlése szerint a kompaktevő gomba barázdákat váj haladása során a polikarbonát fedőrétegbe, amelyet éppen szilárdsága és megbízhatósága miatt értékeltek nagyra eddig az informatikai iparban. A felfedezés - a CSIC kommentárja szerint - "elgondolkodtat arról, milyen is az ilyen informatikai bázison tárolt adatok jelenlegi és jövőbeli biztonsága".

 

A Fáraó Átka

Mindenki hallott már a Fáraó Átkáról. Gyakran látni olyan műsorokat, amikben gombák okozta fertőzést hoznak összefüggésbe a bekövetkezett halálesetekkel, az "átokkal". 

Voltak műsorok, ahol azt állították, hogy a sírrablók ellen, már a temetkezéskor, szándékosan fertőzték meg a piramisok belsejét.

Ennek a szándékos fertőzésnek a bizonyítása nem túl meggyőző érvekkel történt. Ezért érdemes alaposabban utánajárni, és hitelesnek tekinthető forrásokra támaszkodni.

Akit érdekel a téma itt további cikket olvashat a Fáraó Átkáról.

 

A legtöbb

fusarium ártalmatlan, de pl. a Szovjetunióban 1930 és 1940 között a Fusariummal fertőzött búzaliszt sokak halálát okozta. 

Jelenleg több, mint 400 gombák által termelt toxin ismert és a számuk folyamatosan nő.

Penész által termelt a toxinok:

Szántóföldi penészgombák (fusarium fajok) és az általuk termelt mérgek:

Raktári penészgombák (Aspergillus és Penicillium fajok) és az általuk termelt mérgek:

 

Van olyan gomba is, amelyik megteremti magának a szükséges nedvességet a cellulóz lebontásával, így olyan helyen is gyorsan terjed, ahol eredendően nem volt jelen a tartós nedvesség. Ráadásul még évtizedeken keresztül életben marad.

 

Néhány penésszel kapcsolatos, érdekes cikk:

 

Egy brit dudás hangszerének belsejében elszaporodtak a penészgombák, melyet belélegzett és ez okozta a halálát. A hangszerek rendszeres és alapos tisztításának fontosságát ez a szomorú történet is bizonyítja.

 

Vannak gombák, amiket az egészséges szervezet simán leküzd, de gyenge immunrendszer esetén (pl. gyerek, idős személy, egyéb betegség miatt legyengült immunrendszer stb.), akár végzetes is lehet. Ilyen pl. a "Monsters Inside Me" sorozatban is szereplő cryptococcus, ami főleg galambürüléken szaporodik, és belégzés után támad.

Ez a fertőzési lehetőség látszólag alacsony kockázatúnak tűnik, de ha a felszálló galambok a szárnyukkal rendesen felkeverik és eloszlatják a levegőben a megszáradt ürüléket, a közelben tartózkodó embereknek gyakorlatilag lehetetlen elkerülni annak belégzését. Azt se felejtse el, hogy ez a finom por még a levegőben lebeg egy ideig.

Ugyan ebben a műsorban (Monsters Inside Me) mutatták be a nézőknek azt a talajban élő gombát, ami a "völgyi láz" nevű betegséget okozza. Ez a gomba több epizódban is szerepelt, a legtöbbször felépült a fertőzött de az egyik történetben egy 12 éves, aktívan sportoló fiú halálát okozta.

Az éremnek két oldala van

Vannak természetesen olyan gombák is, amelyek hasznosak, pl. a penicillin, vagy az élelmiszeriparban előforduló nemes penész szinte mindenkinek azonnal eszébe jut.

A teljesebb kép érdekében, a sok kockázat, veszély után, folytassuk az érdekességek részt további hasznos felhasználással.

Akár kovászos uborkát, akár savanyú káposztát vagy szeszes italt készítünk, az erjedést hívjuk segítségül.

A kenyér kovászolás után kerül a sütőbe és sütemény készítéskor is sokan kelesztik a tésztát.

Gyógyászati kutatásokban sokszor vizsgálnak olyan molekulákat, melyeket gombák állítanak elő, pl. tengeri gombából Dideoxyverticillin A, vagy siitake gomba micéliuma által kiválasztott Active Hexose Correlated Compound

Talán kevesen tudják, hogy a gombáknak fontos szerepük van a szervátültetéseknél is, amelyek sokkal kevésbé lennének eredményesek, Immunszupresszív gyógyszerek nélkül.

Az 1970-es évek közepén fedezték fel a ciklosporin-A-t a tacrolimus-t, eredetileg antibiotikumnak szánták őket. Mindkettőt gomba termeli.

Az anyarozs anyaméh összehúzó, vérzés csillapító, vérnyomás csökkentő hatóanyagokat tartalmaz, ami pozitív, de már a középkorban is okozott tömeges megbetegedéseket.

Gyógyászati szempontból érdekes molekulákat tartalmaz még a pecsétviaszgomba,  a késői laskagomba, a téli fülőke, a gyapjas tintagomba, az óriáspöfeteg, taplógombák, hogy a teljesség igénye nélkül említsünk néhányat.

 

Ipari méretben, magas szénhidráttartalmú anyagokból (pl. kukorica) állítják elő a citromsavat, bioreaktorokban, savtermelő, fonalas penészgomba fajok segítségével (pl. Aspergillus niger).

 

Az aszúsodást, vagy más szóval nemes rothadást, a Botrytis cinerea nevű nemes penészgomba idézi elő, oly módon, hogy elvékonyítja a héjat, amelyen keresztül a bogyó nedvességtartalmát elvonja

Talán kevesek számára ismert, hogy ez a gomba a Tokaji mellett csak a Móri-,az Egri-, és az Arad-hegyaljai borvidéken, illetve a bordeaux-i borvidéken Sauternes-ben, valamint a Fertő tónál fordul elő az egész világon.

 

Egy másik egyedi tényező, ami kihat az aszúbor minőségére, az a jó borospince, ahol az ideális mikroklímát a falakat borító nemes pincepenész (Cladosporium cellare) biztosítja.

Ez a pincepenész csak a Tokaji borvidéken és a Rajna menti pincékben található meg.