Sajnos, amíg nem történik tragédia, az emberek nem veszik komolyan a veszélyt…

Megjelent a Blikk 1999. október 20. -ai (szerdai) számában

 

Megfulladt egy józsefvárosi asszony penészgomba okozta asztmában

 

Budapest- Meghalt egy asszony a penészgomba okozta asztmában. A tisztiorvosi szolgálat nem tudja, hol és miként lehet védekezni az egészségre ártalmas penész- és könnyező házigomba ellen. A gomba szétroncsolja a parkettát, a bútort és tönkreteszi a vakolatot is.

Meghalt egy asszony a józsefvárosi Vak Bottyán utcában, mert súlyos asztmát kapott. A beteg asszonyt olyan erős roham fogta el, hogy megfulladt. Asztmáját a vizes lakásában élősködő gombáktól kapta.

A napokban számtalan józsefvárosi bérházban és panellakásban jelent meg a könnyező házigomba, és a penészgomba. Korábban a Blikk megírta, hogy az élősködők megtámadták a Magyar Rádió könyvtárát és a belvárosban az Ybl palotát is. Előbbiben a régi könyveket tették tönkre, utóbbiban a parkettát, a bútort, a vakolatot is.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál senki sem tudta megmondani, hogy milyen egészségkárosodást okoz a penészgomba.

- Mi csak embergombákkal foglalkozunk, penészgombával és könnyező házigombával nem - szögezte le az ÁNTSZ mikrobiológiai osztályának a munkatársa.

Megtudtuk, Magyarországon csupán Erdei Lajos (41) foglalkozok a veszélyes élősködők irtásával. (Mivel ezt a hírt a lapomon olvassa, már tudja, hogy ez az információ nem pontos…) A férfi védőruhájába öltözve inkább szellemirtóhoz hasonlít. Ahol Erdei lepermetezi a falat, ott negyed óra alatt elpusztul az összes spóra.

A mester elmondta, számtalanszor járt már olyan lakásban, ahol a könnyező gomba szétroncsolta a parkettát, a bútort, de még a könyveket is.

- Egy Teleki téri lakásban az újammal át tudtam lyukasztani az ajtó lapját - meséli Erdei - Máshol az egykor hófehér fal feketéllett a penészgombáktól. Húszperces kezeléssel kiirtottuk az összes spórát, ráadásul a fehér fal is visszakapta a színét.

Csécsei Béla józsefvárosi polgármester elmondta: a tulajdonos kötelessége a problémát megoldani.

- A könnyező házigomba megtámadhatja a fafödémet, ami életveszélyessé teszi az épületet. Az építési hatóság kötelezheti a tulajdonost a veszély megszüntetésére - jelentette ki a polgármester.

- A penészgomba rendkívül veszélyes az ember egészségére - mondta dr. Kisbár Gabriella allergológus. - Náthát, szemviszketést, gyulladást és asztmát okozhat. Tüneti kezelése csak nagyon drága gyógyszerekkel lehetséges.

Fái-Z. Zs.-V.M.

Vissza