Mivel a legtöbben, (azon kívül, hogy a penészes helyen rossz szag van), mást nem igen tudnak, felsorolnék néhány meglepõ dolgot, ami a gombafélékkel kapcsolatos.


A Fáraó Átka, talán a legérdekesebb történet, ami kapcsolódik a penészgombákhoz. Azok spóráihoz.

A gombák egy része áldásos hatással bír az élelmiszerekre. Gondoljon csak a különbözõ sajtokon (pl. rokfort, camembert), a szalámikon található "nemes penészre", vagy az erjesztõ gombákra.

De a többség sajnos nem ilyen.

Mindenütt megvan (egy kivétellel) minden feltétel ahhoz, hogy a penészgombák megtelepedjenek, és szaporodni kezdjenek. Ez a hiányzó feltétel, a tartósan jelenlévõ nedvesség. Ez kialakulhat egy rossz szigetelés miatt (hõ híd), rossz szellõzés miatt, beázástól, csõrepedéstõl, ill. egy felújítás után, ha nem várják meg a teljes kiszáradást, vagy egyszerûen attól, hogy még nedves volt az a fa, amibõl az ajtót, ablakot készítették.

A penészfélék jellemzõje, hogy pigmentet termelhetnek, ezért elszínezhetik a felületet. A másik jellemzõjük, hogy toxint termelhetnek, ezzel mérgezést okozhatnak. Több ezer fajuk ismert, amibõl több mint kétszáz veszélyes az emberre. Képesek megtelepedni a bõrön, nyálkahártyán (pl. csecsemõkori szájpenész), az orr, és garat járatban (légzõszervi megbetegedéseket okozva), elszaporodhatnak a gyomorban és a belekben is. Súlyos esetben, a véráramban is létrejöhet, gombák keltette vérmérgezés. A már, már népbetegségnek számító allergia is kialakulhat penészgombák, és azok spóráinak jelenléte miatt.

Ezért komolyan számítani lehet egészségügyi problémákra ott, ahol megjelenik, és szaporodni kezd a penész. Legyen az lakótér, munkahely, vagy termelõ egység.

A penészgombák között vannak, melyek megtelepedésük után, maguk "termelik meg", a szaporodásukhoz szükséges vizet, úgy, hogy a levegõbõl kinyerik a benne lévõ páratartalmat. Ilyen az un. "Könnyezõ Házi Penész". Ennek az az érdekessége, hogy akkor is képes szaporodni, tovább terjedni, ha megszûnt a kialakulását okozó nedvesség…

A penészfélék anyagcsere termékei primer, és szekunder korróziót okozhatnak fémfelületeken.

Kevesen tudják, de több olyan farontó gombafaj létezik, melyek az épületek tartóelemeit támadják meg, és a szerkezeti elemekben visszafordíthatatlan elváltozásokat okoznak. Sõt...

CD-evő gomba

Madrid, 2001. június 15. (MTI-Panoráma) - Kompakt lemezeket faló gombát fedezett fel egy spanyol tudós a közép-amerikai Belizében.

A Geotrichum fajtához tartozó gomba CD-étvágya 30 fok fölötti hőmérséklet és 90 százalékos páratartalom esetén jön meg. Ilyen szélsőséges körülmények között - ami azonban a trópusi Belizében nem ritka - a gomba a kompakt lemezek polikarbonát rétegéből kivonja a szenet és a nitrogént, és ezzel megsemmisíti a lemezeken tárolt információt.

A Spanyol Legfelsőbb Kutatási Tanács (CSIC) közlése szerint a kompaktevő gomba barázdákat váj haladása során a polikarbonát fedőrétegbe, amelyet éppen szilárdsága és megbízhatósága miatt értékeltek eddig nagyra az informatikai iparban. A felfedezés - a CSIC kommentárja szerint - "elgondolkodtat arról, milyen is az ilyen informatikai bázison tárolt adatok jelenlegi és jövőbeli biztonsága".

Nem célom, a penészfélékkel való mélyebb foglalkozás, csupán azokra a veszélyekre szeretnék rávilágítani, melyekkel hamarosan szembe kell néznie annak, akinek a környezetében megjelenik valamelyik penészgomba. Ha ez megtörtént, a lehetõ, leghamarabb meg kell szüntetni a kialakulás okát, és mielõbb el kell pusztítani a gombát, és a spóráit, még mielõtt nagyobb felületet nem fertõznek meg!!! 

Összefoglalva, penészes helyen hamarosan lehet számítani:

Ha más témákban is érkeklik érdekességek, kattintson ide ! Érdekes történetek...